Fetal Gelişim
İkinci Trimestir ( İkinci Üç Ay)
Gebeliğiniz ilerledikçe bebeğinizin gerçek bir insana benzemeye başladığını farketmişsinizdir. Haftadan haftaya nasıl değiştiğine siz de şaşıyorsunuz. Büyüyen karnınız yüzünden en sevdiğiniz kıyafetlere sığamamaya başlıyorsunuz. Sizin vücudunuz değişirken, hızlı bir şeklide bebeğiniz de büyümeye devam ediyor. İki ay önce basit bir hücre kümesi halindeydi. Şimdi ise, kontrole gittiğinizde bebeğinizin kalp atımlarını duyabiliyorsunuz. Organları, kasları ve sinir hücreleri çalışıyor.
13. Hafta
Siz hissedemeseniz bile bebeğiniz hareketlerine başladı. Kollarınını geriyor ve ayaklarıyla tekme atıyor. Hatta başparmağını bile emmeye başlayabilir. Göz kapakları, gelişen gözünü koruması amacıyla kapalıdır. Bebeğinizin kafatası ile kol ve bacak kemiklerinin etrafındaki dokuları gelişmeye başlıyor. Kaburgaları da ortaya çıkmaya başlıyor.
14.Hafta
Bu hafta hormonlar etki göstermeye başlıyor. Erkek bebeklerde prostat bezi gelişiyor. Kız bebeklerde yumurtalıklar karın boşluğundan aşağıya doğru hareket ediyor. Mekonyum yani bebeğinizin doğumdan sonra yaptığı ilk dışkısı bağırsaklarında oluşmaya başlıyor. Bu haftanın sonunda bebeğinizin damağı tam olarak şekilleniyor.
15. Hafta
Bebeğinizin cildi şeffaflaşmaya başlıyor. Kaşları ve saçları seçilmeye başlıyor. Koyu renkli saçı olacak bebeklerin saç folikülleri pigment üretmeye başlıyor. Kemik ve kemik iliği gelişmeye devam ediyor. Kulakları da son şekillerini aldılar.
16. Hafta
Bu hafta, bebeğinizin boyu 20–22 cm uzunluğunda ve ağırlığı 80–90 gr. kadardır. Artık ellerini yumruk yapabiliyor. Gözleri ışığa hassaslaşıyor. Gözlerini kırpıp, kaşlarını çatabiliyor. Hatta hıçkırık bile tutabiliyor. Kız bebeklerin yumurtalıklarında milyonlarca yumurta oluşuyor.
17.Hafta
Bebeğinizin cilt altında yağ depolanmaya başlıyor. Bu yağ deposu, bebeğinize enerji sağlayacak ve doğumdan sonra sıcak tutacak.
18. Hafta
Bebeğiniz artık duymaya da başlıyor. Kalbinizin atışlarını, midenizin gurlamasını ya da göbek kordonundaki kanın akışını dahi duyabilir. Yüksek seslerde irkilebilir. Ayrıca bu haftadan itibaren yutma yeteneği de oluşuyor.
19. Hafta
Bebeğinizin hassas cildi vernix denen beyaz macunumsu koruyucu bir tabaka ile kaplanır. Vernixin altında lanugo denen ayva tüyü şeklinde ince tüyler vardır. Böbrekleri idrar üretmeye başlar ve bebeğinizin etrafını sararak koruyan amnion kesesine salınır. İşitmesi biraz daha gelişmektedir. Amniotik sıvı ve koruyucu tabakaya rağmen kulakları, sizin sesinizi artık ayırt edebilir. Beynindeki sinir hücreleri geliştikçe kas hareketlerine de başlayacaktır. Henüz bunları daha hissetmiyor olabilirsiniz ancak yakında başlayacaktır.
20. Hafta
Gebeliğinizin yarısına geldiniz. Bebeğiniz yaklaşık 25 cm boyunda ve 250–300 gr ağırlığındadır. Artık hareketlerini hissetmeye başladınız.
Vernixin koruması ile bebeğinizin cildi kalınlaşmakta ve gelişmektedir. Kaşları ve saçları ince de olsa oluştu. Kol ve bacakları da iyice gelişti.
21. Hafta
Plasenta, bebeğinizin beslenmesi için gereken tüm ihtiyacı karşılasa da amniotik sıvıdaki şekerden de bir miktar faydalanır. Bu hafta, bebeğinizin kemik iliği kan hücresi üretmeye başlıyor. Bu döneme kadarki sürede, bu işi karaciğer ve dalak yapıyordu.
22. Hafta
Bebeğinizin ağırlığı artık 450 gr. civarında oldu. Dilindeki tat alma tomurcukları oluşmaya başlıyor. Dokunma duyusu da gelişiyor. Yüzüyle ve ulaşabildiği kadarıyla elleriyle hissedebiliyor. Erkek bebeklerin testisi, karından aşağıya inmeye başlıyor. Kız çocukların rahim ve yumurtalıkları kendi yerlerine yerleşiyor. Yumurtalıklarında, tüm hayatları boyunca kullanacağı yumurtaları mevcut.
23. Hafta
Bebeğinizin akciğerlerinde sürfaktan denen madde üretilmeye başlıyor. Sürfaktan maddesi, akciğerlerdeki hava keseciklerinin, nefes alıp verme sırasında büzüşmesini ve yapışmasını önleyen maddedir. Nefes alıp verme hareketleri sırasında bebeğinizin akciğerlerine amnion sıvısı girer ve çıkar. Cildi, yeni doğan bebeğin cildine benzemeye başlar, şeffaflığı azalır ve yağ üretimi daha da artar. Yoğun bakım ünitelerinde, bazı 23 haftalık yeni doğan bebekler yaşatılabilmektedirler. Ancak beyin kanaması ve görmede kayıplar gibi riskleri de olabilecektir. Bu konudaki ilerlemeler her geçen gün artmaktadır.
24. Hafta
Bu hafta bebeğiniz yaklaşık 600–650 gr kadardır. Parmak izleri şekillendi. İç kulak tamamen geliştiği için artık dengesini sağlayabilir. Rahminizin hangi tarafında olduğunu hissedebilir. Siz de onun uyuduğunu ve uyandığını anlayabilirsiniz. 24 haftalık doğan bebeklerin yaşama şansı %50 den fazladır. Ancak komplikasyon gelişme riski sık ve ciddidir.
25. Hafta
Bebeğinizin elleri tam anlamıyla gelişti. Yine de sinir sistemi açısından daha katadeceği çok yolu var. Rahminizin iç kısmı, ilk keşfedeceği yer olacak.
26. Hafta
Bebeğinizin ağırlığı 800–900 gr civarındadır. Kaşları ve kirpikleri iyice şekillendi. Saçları da uzadı ve gürleşti. Gözleri tam gelişmiş olmasına rağmen iki haftaya kadar daha açamayacak.
27. Hafta
Bu haftayla beraber ikinci trimestir sona eriyor. Bebeğinizin akciğerleri, karaciğeri ve bağışıklık sistemi gelişmeye devam ediyor. 27 haftanın sonunda bebeğinizin boyu, 12 haftalık haline göre üç, hatta dört katına ulaşır. Eğer bebeğiniz bu hafta doğacak olursa, yaşama şansı en az %85 oranında olur. Ancak hala ciddi problemler yaşama ihtimali var.
Lütfen aşağıda sıralanan yapılacak ve yapılmayacaklar listesine dikkat edin;
Yapılacaklar:
Doktorunuzun vereceği vitaminleri alın.
Düzgün kilo almanıza dikkat edin.
Doktorunuzun önerdiği egzersizleri düzenli yapın.
Sağlıklı beslenin.
Strese ve diğer sağlık sorunlarınıza dikkat edin.
Doktorunuza düzenli olarak kontrole gidin.
Yapılmayacaklar:
Sigara ve alkolden uzak durun.
Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın.
Bebeğiniz de sizin gibi günden güne büyümekte ve değişmektedir. Bu mucizevi değişikliklerin size ne getireceğini tahmin edin!