Fetal Gelişim
Üçüncü Trimestir ( Son Üç Ay)
Doğum tarihiniz yaklaştıkça bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi devam ediyor. Neler olacağına bir bakalım. Gebeliğinizde geriye sayım başladı. Artık sıkıldınız ve biran önce bebeğinizi görmek istiyorsunuz. Ancak hala rahminizde olaylar devam ediyor. Hafta hafta gelişmeleri inceleyelim.
28. Hafta
Bebeğinizin boyu 35-37 cm, ağırlığı ise 1000-1200 gr civarındadır. Gözlerini kapatıp açabiliyor. Gözlerinin rengi de bellidir ancak bu renk özellikle mavi-yeşil gibi bir renkse 6 aya kadar renk değişikliği olabilecektir. 20–30 dakika süren uykuları olacaktır. Bebeğinizin hareketleri de özellikle yatarken ya da otururken daha da belirginleşecektir.
29.Hafta
Kemikleri tamamen gelişti ama hala yumuşak ve esnekler. Bu hafta bebeğiniz demir, kalsiyum ve fosfor depolamaya başlıyor. Hareketleri daha sık ve güçlü olduğu için tekmeleri canınızı bile yakabilir.
30. Hafta
Artık 37 haftaya kadar her hafta 200-250 gr alacak. Diyaframını kullanarak belli bir ritimde nefes alma denemelerine başlayabilir. Eğer hıçkırığı tutarsa, bunu rahminizde seyirme veya kasılma şeklinde hissedebilirsiniz.
31. Hafta
Eğer bebeğiniz erkekse, testisleri böbreklerin yanından, kasıktaki testis torbasına gider. Kız çocukların klitorisi de belirgin hale gelir. Akciğerleri biraz daha gelişir ancak halen tam anlamıyla yeterli değildir. Eğer bebeğiniz bu hafta doğacak olursa nefes alabilmek için muhtemelen bir solunum cihazına ihtiyaç duyacaktır. Beyin kanaması gibi sorunların görülmesi, birkaç hafta öncesine göre daha az olacaktır.
32. Hafta
Bebeğinizin boyu 37-40 cm ve ağırlığı 1600-2000 gr kadardır. Bu haftada doğan hemen hemen tüm prematür bebekler yaşarlar. Lanugo olarak adlandırdığımız ince ayva tüyleri bu hafta dökülmeye başlar. Rahminiz artık daha çok kalınlaştığı için, bebeğinizin tekmelerini ve diğer hareketlerini daha az hissedebilirsiniz. Zaman zaman hareketlerini not etmek isteyebilirsiniz, özellikle hareketlerinin azaldığını düşünüyorsanız. İki saat içinde 10 dan az hareket tespit ettiyseniz doktorunuza haber verin.
33. Hafta
Bebeğinizin gözleri ışığı ayırt edebiliyor. Göz bebekleri daralıp, genişleyebiliyor. Yine haftada 200–250 gr almaya devam ediyor. Akciğerleri tamamen gelişmiş durumda ve bu hafta doğan bebekler daha yoğun bir bakımı gerektirse de hemen hepsi sağlıklıdırlar.
34. Hafta
Vernix adını verdiğimiz macunumsu beyaz koruyucu tabaka bu hafta daha da kalınlaşıyor. Bebeğiniz doğduğu zaman bu tabakanın kalıntılarını görebilirsiniz. Özellikle elinin üzeri, kol altı, kulak arkası ve kasık bölgesinde bunu daha rahat seçersiniz. Yumuşak ayva tüyleri tamamen kaybolmuş durumdadır.
35. Hafta
Bebeğiniz büyümeye ve yağ depolamaya devam ediyor. Rahminizdeki sıkışıklık nedeniyle çok fazla tekme atamasa bile hareketlerini ve gerilmesini hissedebiliyorsunuzdur.
36. Hafta
Bebeğinizin boyu 40–45 cm ve ağırlığı ise 2500–2750 gr arasındadır. Son olarak yüzünde yağ depolanır ve emme kasları güçlenerek emmeye hazır hale gelir. Doğuma hazırlanmak için bebeğinizin başı aşağıya doğru pozisyon almaya başlayabilir.
37. Hafta
Bu haftanın sonunda bebeğiniz artık doğuma hazır durumdadır. Yağ depolanması devam ettiği için vücudu yavaş yavaş yuvarlaklaşmaya başlar.
38. Hafta
Bebeğiniz 3000–3250 gr ağırlığında artık. Her geçen gün sinir sistemi daha da gelişerek daha iyi çalışmaya başlıyor. Bu gelişme çocukluk ve ergenlik süresince de devam edecektir.
39. Hafta
Bebeğinizin deri altındaki yağ deposu, ısınması için sizin çok az yardımınıza ihtiyacı kalacak kadar artmış durumdadır. Plasenta, bebeğinizin doğumdan sonraki ilk altı ay süresince enfeksiyonla mücadele etmesine yardımcı olacak antikorları sağlamaya devam ediyor. Eğer anne sütü ile beslerseniz, sütünüzden de ekstra antikorlar gelecektir.
40. Hafta
Bebeğinizin boyu 50 cm ve ağırlığı da 3250–3500 gr civarındadır. Eğer doğum tarihiniz yaklaştı ve hiçbir şey olmadı diye düşünüp endişeleniyorsanız merak etmeyin. Çünkü doğumun bir hafta geç (ya da erken) olması tam zamanında olmasına göre çok daha olağan bir durumdur. Gerçekten de ancak %5 oranında kadın, beklenen doğum tarihinde doğum yapar. Her ne kadar gebeliğinizin sonuna yaklaşsanız da sağlıklı bir hayat yaşamanıza dikkat etmeniz halen çok önemlidir.
Lütfen aşağıda sıralanan yapılacak ve yapılmayacaklar listesini unutmayın;
Yapılacaklar:
Doktorunuzun vereceği vitaminleri alın.
Düzgün kilo almanıza dikkat edin.
Doktorunuzun önerdiği egzersizleri düzenli yapın.
Sağlıklı beslenin.
Strese ve diğer sağlık sorunlarınıza dikkat edin.
Doktorunuza düzenli olarak kontrole gidin. Gebeliğinizin son ayında bu muhtemelen haftada bir şeklinde olacaktır.
Yapılmayacaklar:
Sigara ve alkolden uzak durun.
Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın.
Gebeliğinizin son günleri artık, bunun tadını çıkarmaya bakın. Bundan sonra hayatınızda yepyeni bir dönem başlayacak.