Döllenme yani yumurta ile spermin biraraya gelip tek bir hücre oluşturması gebeliğin başlangıcındaki ilk olaydır. Döllenme fallop tüplerinde meydana gelir. Sonraki birkaç gün içerisinde bu tek hücre bölünerek öok hücreli bir hal alır ve bölünen hücreler kümesi fallop tüpünden rahim içine doğru ilerler. Rahim içine implante olur yani tutunur (implantasyon) ve büyümeye başlar. İmplantasyondan gebeliğin 8. haftasına kadar embryo ismini alır. 9. haftadan doğuma kadar ise fetus adını alır.
Plasenta nedir?
Plasenta bu hızla bölünen hücrelerin bazılarından oluşur. Gebelik boyunca adeta fetus için yaşam derstek ünitesidir. Plasenta aracılığı ile annenden bebeğe oksijen, besinler ve hormonlar geçer. Yine bebekte metabolize edilen artık ürünler de imha olmak üzere plasenta aracılığı ile bebekten anneye geçer.
Gebelikte rahim nasıl değişir?
Gebelikte fetusun beslenmesi için rahim içi kalınlaşır ve rahşme ait damarlar genişler. Gebelik ilerledikçe, fetusa yeterli alanı sağlamak için rahim iyice genişler. Doğumdan hemen önce rahim olması gerekenin bir kaç katı büyüklüktedir.
Gebelik nasıl son bulur?
Normal bir gebelik son adet tarihinden itibaren yaklaşık 40 haftadur. Gebelik aslında son adet tarihinden 2 hafta sonra başlar (döllenme tarihi). bu extra 2 hafta ile birlikte normal gebelik süresi 40 haftadır.
Gebeliğin süresi nasıl ölçülür?
Gebelik süresi genellikle hafta olarak söylenir. 36h+3d gebelik demek 36 haftalığı 3 gün geçmiş gebelik anlamına gelir. 40 haftalık gebelik süresi 3 trimester olarak gruplanır. Her trimester 12-13 hafta sürer (yaklaşık 3 ay)
Birinci trimester: Gebeliğin başından 13 hafta + 6 güne kadar
İkinci trimester: 14 hafta +0 günden 27 hafta + 6 güne kadar
Üçüncü trimester: 28 hafta +0 günden doğuma kadar olan süreyi kapsar.
Beklenen doğum tarihi nedir?
Beklenen doğum tarihi son adet tarihinin ilk gününden itibaren hesaplanır. Son adet tarihinden itibaren 40. haftanın bitimi beklenen doğum tarihidir. Ancak gebelerin yaklaşık 20 de biri bu tarihte doğum yapar. Son adet tarihi bilinmiyorsa ilk trimesterda yapılan ultrason muayenesinde CRL (baş popo mesafesi) ölçümü ile beklenen doğum tarihi hesaplanabilir. Eğer tüp bebek yöntemi ile gebe kalınmışsa beklenen doğum tarihi embryo transfer gününe göre hesaplanabilir.