Genital bölge estetiği laser ve cerrahi tedavi yöntemleri kullanılarak uygulanabilir. Yara iyileşmesinin hızlı olması nedeniyle diğer estetik operasyonlarla beraber uygulanabilir. Labioplasti ve vajinoplasti en sık uygulanan yöntemlerdir.
Genital bölgedeki istenmeyen bir görünüm, kişinin psikolojisini ve cinsel yaşantısını olumsuz yönde etkileyen bir sorun halini alabilir.
Bölgedeki sıra dışı bir durum, şahsın psikolojisini ve cinsel yaşantısını olumsuz yönde etkileyen ve kimse ile paylaşamadığı bir sorun halini alabilir. Sonuçta cinsellik iki birey arasında yaşandığı için karşı tarafında bu durumdan etkilenmemesi mümkün değildir.
Kadın dış genital organları; mons pubis dediğimiz göbek altındaki kemikli kısım, labia major (dış dudaklar), labia minor (iç dudaklar), klitoris (labia minörlerin üsteki birleşim yeri), hymen dediğimiz kızlık zarından oluşur. Cinsel bölge ile ilgili sorunlar doğumsal, gelişimsel ve gebelik sonrası oluşan sorunlar olarak üç bölümde incelenebilir.
Doğumsal problemler, dış ve bağlantılı olarak iç genital organ anormallikleri, hiç gelişmeme, fazla gelişme veya anormal gelişme tarzında olabilir. Bu durum doğumda saptanabilir veya ergenlik döneminde regl problemleriyle ortaya çıkabilir.
Gelişimsel problemler hormonsal etkilerin sonucu olarak ortaya çıkan başta çok normal yapıdaki genital anatominin fazla veya az gelişme sürecidir. Bu durum, ergenlik dönemindeki şahsın psikolojisini doğrudan etkiler.
Gebelik döneminde iyice artan hormonsal etkiler, doğum ve sonrasında hormonsal etkinin çekilmesi, doğum travması ya da epizyotomi dediğimiz cerrahi müdahale genital bölgede istenmeyen görüntülere yol açar. Ayrıca, ilerleyen yaş etkisiyle en çok gözlenen durum bu bölgede meydana gelen elastikiyet kaybı ve sarkmalardır.