Aşırı adet kanaması ile fazla ve/veya uzun süreli vajinal kanamadan bahsediyoruz. Hemen her kadın, tüm hayatı boyunca bir dönem aşırı vajinal kanama yaşar. Hatta bazı kadınların tüm adet kanaması bu şekilde olur. Normal adet siklüsü her kadında değişmekle beraber ortalama 28 günde bir olur. Adet kanaması 4 veya 5 gün sürer. Toplam 50 ile 250 mililitre(4 yemek kaşığı ile 1 fincan) arasında kan kaybedilir. Adet kanamaları, düzenli-düzensiz, hafif-ağır, ağrılı-ağrısız, uzun-kısa süreli olabilir.
Belirtileri Nelerdir
- Her saat tamponunuzu veya pedinizi tamamen ıslak olarak değişiyorsanız
- Adet kanamanızda çift ped kullanıyorsanız
- Gece boyunca pedinizi değiştirme ihtiyacı hissediyorsanız
- Adet kanamanız yedi günden fazla sürüyorsa
- Kanama içinde pıhtılar da varsa
- Kanamanız nedeniyle hayatınız etkileniyorsa
- Kanamanız boyunca sürekli karında ağrı oluyorsa
- Adetleriniz düzensizse
- Yorgunluk, halsizlik yâda nefes almanız sıklaştıysa ( kansızlık belirtileri varsa) aşırı adet kanamanız var demektir.
Neden Olur
Aşırı adet kanamasının pek çok nedeni olmasına rağmen bazı durumlarda nedeni bilinmez. En sık rastlanan nedenler şunlardır;
- Hormonal dengesizlik
- Miyomlar
- Polipler
- Yumurtalık kistleri
- Yumurtalıkların iyi çalışmaması
- Rahim içi alet (spiral)
- Düşük
- Rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanseri
- Bazı ilaçlar (kanın pıhtılaşması önleyen ilaçlar, kanserde kullanılan kemoterapi ilaçları)
- Başka hastalıklar (rahim enfeksiyonları, tiroid bozuklukları, karaciğer, böbrek hastalıkları, bazı kan bozuklukları)
Risk Faktörleri Nelerdir
Her kadında, hayatının bir döneminde görülme olasılığı mevcuttur. Düzenli yumurtlamanın olmadığı 12–18 yaş arasında ve menopoza yakın dönemdeki yaşlı kadınlarda hormonal dengesizlik nedeniyle görülme riski daha yüksektir. Ayrıca kalıtsal kanama hastalığı olan kadınlarda da risk yüksektir.
Doktora Ne Zaman Başvurmalı
Cinsel hayatı başlamış 18 yaşın üzerindeki her kadının, zaten her yıl jinekolojik muayene ve pap smear testi yaptırması gereklidir. Buna rağmen kontrolden önce düzensiz bir vajinal kanamanız yâda menapozdan sonra kanamanız olduysa doktorunuza gitmenizde fayda vardır.
Tanı Nasıl Konur
Doktorunuz sağlık geçmişiniz ve adet döneminizle ilgili sorular soracaktır. Muayeneden sonra bir takım testler isteyebilir. Kan kaybınız fazla olduğu için kansızlık olup olmadığı kontrol edilecektir. Rahim ağzında enfeksiyon yada kanser varlığı Pap smear testi ile anlaşılacaktır. Gerekirse rahimden biyopsi örneği alınabilir. Ultrasound ile karın içinde rahim ve yumurtalıkların durumu değerlendirilir. Daha ileri olarak da rahim içine aletle direk bakılabilir veya renkli sıvı verilerek radyolojik olarak hem rahim hem de yumurtalık kanalları görüntülenebilir.
Nelere Yol açabilir
Aşırı ve uzun süren adet kanamaları, kansızlığa neden olabilir. Bu kanamalar sırasında ciddi ağrı yaşayabilirsiniz. Aşırı kanamaya neden olan duruma göre bazen kısırlık da olabilir. Kullandığınız tampon 8 saatten fazla kalırsa toksik şok sendromu dediğimiz ciddi bir duruma neden olabilir. Burada yüksek ateş, ishal, boğaz ağrısı ve aşırı halsizlik olur. El ve ayakta kırmızı deri döküntüsü gelişebilir. Kan basıncı ciddi oranda düşebilir.
Tedavi Nasıl Yapılır
Tedavinin nasıl olacağı pek çok faktöre bağlıdır. Genel sağlık durumunuz ve geçmişiniz ile aşırı adet kanamanızın süresi ve nedeni burada rol oynacaktır. Kullanılacak ilaçlar; kansızlık için demir takviyesi, ağrılarınız için ağrı kesiciler, kanamayı azaltmak için doğum kontrol hapları, progesteron hormonu olabilir. Eğer kanamanız aldığınız hormon ilaçlarından kaynaklanıyorsa o zaman doktorunuz bu ilaçları kesecektir. Şayet bu ilaç tedavisi ile sonuç alınamıyorsa cerrahi tedavi yapılabilir. Küretaj ile rahim içi temizlenir. Çok ciddi durumlar, rahimin alınmasına kadar gidebilir.
Neler Yapmalısınız
Aşırı adet kanamanız olduğu günler istirahat edin ve kendinizi yoracak işler yapmayın.
Kullandığınız ped veya tamponlarınızı sayın, bu şekilde doktorunuza daha doğru bir bilgi verebilirsiniz. Ayrıca ped ve tamponlarınızı düzenli değiştirmeyi unutmayın, 4–6 saatten fazla kalmasın. Aspirin kullanmaktan kaçının. Aspirin kanamayı artırır, bu yüzden başka ağrı kesiciler kullanmanız gereklidir. Sağlığınıza dikkat edin. Düzenli ve dengeli beslenin, egzersiz yapın. Yakınlarınızdan ve arkadaşlarınızdan destek istemekten çekinmeyin.