Ergonomik stres yapan faktörler: 3 saatten uzun süre ayakta kalınan işler. Erken doğum riskinde artışa neden olabilir. Günlük dinlenme periyotları bu riski azaltır. Gebelerin mümküne oturarak çalışmaları sağlanmalıdır. Gebe veya emziren çalışanların elle taşıma, yükleme ve araçsız taşıma işlerinde çalıştırılmaları yasaktır.
Fiziksel Ajanlar :
- Isı: Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk. Aşırı sıcağa maruziyet vicutta su açığına neden olabilir. Bu durum erken doğum tehdidi ve düşük tehdidini arttırabilir. Aşırı soğuk ise gebe bir kadın için uygun değildir.
- Ses: Uzun süre gürültüye maruz kalmak kan basıncını arttırıp yorgunluğa yol açabiliir. Gebe çalışanların çalıştığı yerdeki gürültü seviyesinin, en düşük maruziyet etkin değeri olan 80 dB(A) yı geçmemesi sağlanmalı, limitleri aşan ortamda gebe çalışanların kişisel koruyucu donanım kullanarak dahi çalıştırılmaları yasaktır.
- Şok, titreşim veya ani hareket, motorlu araçların kullanımı: Düzenli maruziyet düşük yapma ihtimalini arttırabilir. Prematüre veya düşük doğum ağırlığı riski artabilir.Tüm vücut titreşimlerinden, karın bölgesi sarsıntılarından ve şoklardan kaçınılmalı. Gebe çalışanın, ani dabelere, sarsıntıya, titreşime maruz kalacağı işlerde ve malkinerinde çalıştırılmaları yasaktır.
İyonize Radyasyon: Etkisi radyasyon dozu ve bunun süresi ile artar. Özellikle ilk üç ayın sonlarında ve ikinci üç ayın başlarında duyarlılık yüksektir. Özellikle tıp, madencilik ve enerji santrallerinde maruz kalınır. Gebe çalışanlar için yasal doz limitinin altında çalışmalar sağlanmalı. Radyoaktif kirlenme riskinin yüksek olduğu yerlerde emziren çalışan istihdam edilmemeli.
Elektrik Şoku: Gebe bir çalışanın düşük voltajda (110 veya 220 volt), elektrik çarpmasına maruziyeti fetal ölüm dahil fetusa zarar potansiyeline sahiptir.
Video, display terminalleri: Gebelik sırasında riskin arttığına dair hiçbir bulgu yoktur.
Kimyasal etkenler: Kimyasal etkenler ölü doğum, kısırlık, spontan düşük ve kalıtımsal genetik hastalıklara sebep olabilir. Kanserojen, mutajen, toksik, allerjik , emzirilen çocuğa zararlı olabilen kimyasalların üretildiği, işlendiği ve kullanılan işlerde gebe, yeni doğan ve emziren annenin çalışması sakıncalıdır. İş yerinde iyi havalandırma sistemi sağlanmalı, tehlikeli kimyasallar yerine daha az tehlikeli kimyasalların kulanılması sağlanmalıdır.
- Kuaförler: Saç renklendiricileri ve boyaların veya perma yapan solüsyonları bu etkenlere daha az maruz kalmak için bu alanda çalışanların eldiven kullanarak korunmaları mümkündür.
- Boyacılar ve Ressamlar: Boyaların içinde organik ve inorganik pigmentler kullanılabilir. Organik pigmentler benzen, tolüen gibi aromatik oranlar içerir. İnorganik pigmentlerde kurşun, civa, kalium gibi maddeler içerebilir.
- Cerrahlar, anestezistler, anestezi teknisyenleri, amelayathane hemşireleri ve personelleri: Anestezik gazlar spontan düşük, fetal büyüme geriliği, konjenital malformasyonlar, düşük doğum ağırlığı, ölü doğum gibi komplikasyonlara neden olabilir.
Kurşunu düşük, ölü doğum, sinir sistemi anormallikleri ve yeni doğanda ortopedik ve zihinsel sorunlar açısından riskin artırdığı saptanmıştır. Özellikle kurşuna maruz olan kadınların kan kurşun düzeyine bakılarak gebeliğe başlanması önerilir. Ayrıca organik hidrokarbonlara maruz kalanlarda zihinsel engelli ve santral sinir sistemi anomaliliği bebek riski artmaktadır.
Benzen; vajinal kanam gebelikte hemorajik komplikasyonlar, kendiliğinden düşük ve kromozom bozukluklarına neden olabiilir. Gebe çalışanların benzen veya benzen buharı ile doğrudan teması kısıtlanmalı, ikame öntemi kullanılmalı (benzen yerine toluen) ve lokal havalandırmalar yapılmalıdır.
Civa ve civa türevi ile ilgili çalışmalarada gerekli tüm kontrol adımlarına dikkat edilmeli ve gebe çalışanların maruz kalması engellenmeli. Gebelik sırasında organik civa bileşiklerine maruz kalmak, anne kanındaik bebeğin büyümesini yavaşlatabilir, annenin sinir sistemini bozabilir.