Gebelikte ara sıra yapılan uçak yolculuğunun bilinen bir zararı yoktur. Çoğu hava yolu şirketi 36. gebelik haftasına kadar olan gebelere uçuş sırasında sıkıntı çıkarmaz. Bazı havayolu şirketleri uluslararası uçuşlarda daha erken haftalardan kısıtlayabilir ve gebelik yaşını gösteren evrak isteyebilir. Bu durumlarda yapılacak en doğru yaklaşım uçmadan önce hava yolu şirketini aramak ve gebe yolcu politikasını tam olarak öğrenmektir. 28. gebelik haftasından sonra her halükarda gebelik yaşını belirten son 1 hafta içinde yazılmış doktor raporu bulunması herhangi bir aksilikle karşılaşmamak adına iyi olabilir.
Acil durum yaşanabilecek herhangi bir medikal ya da obstetrik durumu olan gebelere uçak yolculuğu önerilmemektedir. Aynı zamanda seyahat planı yapılırken uçuş süresi de göz önünde bulundurulmalıdır. Gebe kadınlar gebelikle ilgili en fazla acil durumun birinci ve üçüncü trimester dönemlerinde meydana geldiği konusunda bligilendirilmelidirler.
Kabin basıncındaki değişim ve düşük nem düzeyi gibi uçak içi çevresel koşullara gebeliğin fizyolojik değişikliği de eklendiğinde artmış kalp hızı ve artmış kan basıncı ile birlikte aerobik kapasitede düşüş gibi adaptasyonlar meydana gelebilir. Özellikle uzun süreli uçuşlarda uzun süre hareketsiz kalmak bacaklarda ödeme ve damar içi pıhtılaşmaya (derin ven trombozu) neden olabilir. Özellikle gebelikte aran Venöz Tromboemboli riski nedeniyle bacaklar ve ayaklar periyodik olarak hareket ettirilmeli (Saatte bir), hatta uçak içinde kalkıp yürünmeli, emboli çorapları giyilmeli, aşırı sıkı giysiler giyilmemeli ve yeterli miktarda sıvı alınmalıdır.
Şiddetli turbulans olup olmayacağı her zaman öngörülemeyeceğinden gebe kadınlar yerlerinde oturdukları müddetçe kemerlerini bağlı tutmalıdırlar. Uçağa binmeden önce gaz yapacak içecek ve yiyeceklerden kaçınılmalıdır çünkü belirli bir yükseklikte gazlar genişleyecektir. Gebelik bulantı kusması olan hastalara önleyici medikal tedavi önerilebilir.
Uçak yolculuğundaki bir başka sorun ise yüksek irtifadaki güneşin yaydığı elektromanyetik radyasyondur. Gebelikte radyasyona maruz kalmanın etkilerini biliyoruz fakat bu uçuşlar eğer çok sık olmayacaksa bunun bir önemi olmayacaktır. Buna karşılık pilot, hostes, kabin görevlisi gibi mesleği olanlarda radyasyona maruziyet artacak ve tavsiye edilen sınırların üzerine çıkabilecektir.
Uçağa binecek gebelere bazı tavsiyeler;
• Koridor tarafı veya ara bölümdeki koltukları isteyin. Bu size daha geniş bir alan ve rahatlık sağlayacaktır. Ya da kanat kısmından isteyebilirsiniz. Burası da daha az sarsıntılı bir yolculuk sağlayacaktır.
• Emniyet kemerinizi karnınızın altından uylukları çaprazlayarak bağlayın.
• Pıhtılaşmayı önlemek için saatte bir kalkıp yürüyün ya da “kemerinizi takın” uyarısı yanıyorsa ayak bileklerinizi öne- arkaya kuvvetli ve sık olarak oynatın.
• Bol miktarda sıvı alın. Uçaktaki düşük nem dehidratasyona da neden olacaktır.
• Her uçak şirketinin gebelerle ilgili kendi kuralları vardır. Uçak biletinizi almadan önce bu durumunuzu konuşun.