Sağlığınız için birkaç gün, birkaç hafta, hatta aylarca yatak istirahatı yapmanız, doktorunuz tarafından tavsiye edilebilir. Bu durum size gerçekten güzel gibi gelebilir. Birileri sizin için günlük işleri halledecek, siz ise gün boyu yatıp, hayal kuracaksınız. Ancak daha sonra gerçek hayata dönecek ve zorlukların başladığını göreceksiniz. İşinize gidemeyecek (belki bu hoşunuza da gidebilir), alışverişe gidemeyecek yada arkadaşlarınızla buluşamayacaksınızdır. Hatta kesin yatak istirahatı şeklinde olursa otururken yemek yemek ve duş almak bile mümkün olmayacaktır. Doktorunuz bunun ne kadar zor olduğunu bilir ancak başka çaresi olmadığı için bunu önerir. En iyisi ne yaptığınıza odaklanın ve bunun hem sizin hem de bebeğiniz için en iyisi olduğunu düşünün.
Ne Zaman Yatak İstirahatı Önerilir
Çoğu gebe kadın, gebeliği süresince normal aktivitelerini yapabilir. Eğer erken doğum veya başka problemler varsa kısıtlama gerekebilir. Doktorunuz gebeliğiniz sırasında bazı durumlarda yatak istirahatını tavsiye edebilir. Bu durumlar şunlardır;
– Yüksek tansiyonunuz varsa
– Plasenta yani eş ile ilgili sorunlar veya kanamanız varsa
– Rahim ağzı yetmezliği varsa yani rahim ağzı, erken açılmaya yatkınsa
– Erken doğumla ilgili kasılmalar veya diğer belirtiler varsa
– İkiz veya daha fazla sayıda çoğul gebelik varsa
Yatak İstirahatı Ne Anlama Gelir
Bazen sadece belli bir süre aktivitelerinizi azaltmanız yeterli olacaktır. Ağır ev işi ve yük kaldırma olmadan, evinizin içinde dolaşabilirsiniz. Yaptığınız işin türüne göre, çalışmaya bile devam edebilirsiniz. Ancak diğer durumlarda durum daha ciddi olabilir. Sadece tuvalet ve banyo için izin verilir ve diğer zamanlarda yatakta oturur veya yatar pozisyonda olmanız istenir. Bebeğiniz doğana kadar işe gitmenize ve hafif bile olsa ev işlerine izin verilmez. Eğer tamamen yatak istirahatı verildiyse yemek yerken bile uzanmış durumda olmanız gerekir. Kişisel temizliğinizi ıslak pedlerle, tuvaletinizi de sürgü ile yaparsınız. Yatak istirahatları genelde evde yapılır. Nadiren hastaneye yatışı gerektirir.
Yararı Nedir
Yatak istirahatı, erken doğum ve gebelikteki diğer sorunlar açısından etkinliği kanıtlanmış bir tedavi değildir. Ancak oldukça kabul gören bir tutumdur. Bilinen şudur ki, rahim ağzındaki basınç azalır ve böylece erken kasılmaların durmasına, kanama varsa kanamanın önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca plasentaya giden kan akımını artırır ve bebeğinizin büyümesine yardımcı olur.
Zararı Var Mıdır
Yatak istirahatı yaparken kas ve eklem ağrılarının olması, yaygın görülen bir durumdur. Ayağa kalkınca baş dönmesi, halsizlik ve nefes kesilmesi hissedebilirsiniz. Ayrıca uzun süreli yatak istirahatında, özellikle bacaktaki toplardamarlarda, kan pıhtısı oluşma riski de artar. Kendinizi sınırlandırılmış ve ayrı bir köşeye konmuş gibi düşünebilirsiniz. Ruhsal durumunuzda değişiklik olabilir. Suçluluk hissi, bunaltı ve depresyon gelişebilir. Aynı şekilde eşinizde de bunlar görülebilir. Başka çocuğunuz varsa onun bakımı da ayrı bir sorun olacaktır. Çalışma hayatınızda işler size bağlıysa, gelirinizde düşme olabilir. Tüm bunlar sizin için sıkıntı kaynağıdır. Ancak doğumdan sonra yavaş yavaş tüm aktivitelerinize dönebileceğinizi unutmayın.
Bilmeniz Gerekenler Nelerdir
Hiçbir gebelik diğerine benzemez. Aynı kadında bile her gebelik farklı olur. Yatak istirahatları da aynı şekilde farklı olacaktır. Eğer doktorunuz yatak istirahatı önerdiyse, kuralları tam olarak bilmeniz açısından, bir takım sorular sormanız gerekecektir. Neden gerekli olduğunu öğrenin. Başka seçeneğiniz olup olmadığını sorun. Ne kadar süre yatakta olmanız gereklidir Ne zaman başlayıp, ne zaman bitecek Belirtilerde azalma olunca kısıtlamalar kalkacak mı Yatarken pozisyonunuz nasıl olmalı Oturabilir misiniz Ne kadar süre Evin içinde dolaşabilir misiniz Merdiven çıkabilir misiniz Masada yemek yemenizde sakınca var mı Bilgisayarınızla çalışabilir misiniz Bulaşık, çamaşır yıkama işlerini yapabilir misiniz Araba sürebilir misiniz Çocuklarınıza bakabilir misiniz Hafif egzersiz yapmanızda sakınca var mıdır Eşinizle cinsel ilişkiye girebilir misiniz Oral seks problem olur mu Tuvalete gitmenizde sakınca var mı Duş almak, saç yıkamak nasıl olacak Tüm bunların cevaplarını öğrenin ve ona göre yatak istirahatınızı yapın.
Elinizden Gelenin En İyisini Yapmaya Çalışın
Yatak istirahatı zordur ancak yapılamayacak bir şey değildir. Her gün doğumunuza biraz daha yaklaştığınızı düşünebilirsiniz. Bu arada işinizi kolaylaştıracak noktalara dikkat edin. Düzenli olun. Telefon, mendil, uzaktan kumanda, kitap, dergi, kalem, kağıt, yastık, su, yiyecek gibi ihtiyacınız olacak şeyleri hemen ulaşabileceğiniz yerlerde bulundurun. Günlük program yapın. Sabahları kıyafetinizi temizlerle değiştirin. Belli aralıklarla eşinizle konuşun. İş yerinizi arayın. Çocuklarınızla zaman geçirin. Gazeteleri okuyun ve televizyonda sevdiğiniz programları izleyin. Doktorunuzun izin verdiği hafif egzersizleri yapın.Sıkılmanıza fırsat vermeyin. Arkadaşlarınıza e-mail veya normal mektup yazın. Albümünüzdeki fotoğrafları düzenleyin. Sevdiğiniz kitapları tekrar okuyun. Bebeğinize giyecek bir şeyler örün. Doğum için gevşeme egzersizlerini öğrenin. Haftalık yemek listesini ve alış-veriş listesini hazırlayın.
Bütçenizde gelir ve gider kısmını ayarlamaya çalışın. Bebeğiniz için internetten alışveriş yapın veya katalogdan seçim yapın. Arkadaşlarınız ve sevdikleriniz yardım teklif ederlerse onların yapabileceği işleri ayarlayın. Market alışverişi yapmak, kitap veya film getirmek, banyoyu temizlemek, çocukları parka götürmek yada sadece sizin yanınızda oturup arkadaşlık etmek bile olabilir. Düzeninizin değişmesi diğer çocuklarınız açısından da hoş olmayacaktır. Neden yatakta olmanız gerektiğini onlara anlatın. Kardeşlerinin sağlıklı olarak dünyaya gelmesi için, bunun gerekli olduğunu söyleyin. Beraber yapabileceğiniz işlere devam edin. Örneğin kitap okuyun, resim yapın, film seyredin. Ayrıca okuldan eve gelmelerine, sevdikleri bir yakınınız yardımcı olsun. Büyükanne ve büyükbabalarını da hafta sonları ziyarete gidebilirler. Bazı günler, diğer günlerden daha iyi geçecektir. Kendinizi hep pozitif tutmaya çalışın. Yatak istirahatı yapan diğer annelerle iletişim kurun. Yatak istirahatı yapmanız sizi maddi açıdan sıkıntıya sokuyorsa buna göre çözümler üretmeye çalışın.
Duygu ve düşüncelerinizi eşinizle paylaşın. Ona ihtiyacınız olduğunu gösterin. Cinsel ilişki yasaksa birbirinize sarılın, öpün. Eğer gerçekten yatak istirahatı, sizi, başa çıkamayacağınız derecede rahatsız ediyorsa, doktorunuzla tekrar konuşun ve yardım isteyin. Ancak unutmayın ki, bebeğinizi kollarınıza alacağınız günler çok uzakta değil.