Çoğu kadın gebeliği sırasında da çalışma hayatına devam eder. Hem sağlıklı kalmak hem de işlerinizi aksatmadan yapmak için kolaylaştırabilecek önlemleri bilmeniz önemlidir. Ayrıca yaptığınız işten dolayı, ne zaman gebeliğiniz zarar görebilir, bunları öğrenmelisiniz.
Bulantı Ve Kusmanın Azaltılması
Genelde sabahları gözlenen bu durum, günün herhangi bir saatinde de gelişebilir. Çalışırken bulantınızı azaltacak faktörlere dikkat edin.
Bulantınızı başlatabilecek şeylerden uzak durun. Ofis mutfağındaki yiyecek kokuları bulantınızı başlatabilir. Buranın temiz kalmasına özen gösterin. Arada bir atıştırın. Bunun için kraker ve bu tarz yiyecekler yanınızda bulundurun. Ayrıca şeker, limonlu drajeler, zencefilli çaylar da yardımcı olurlar. Bol sıvı alın. Eğer yeterince sıvı almazsanız bulantınız daha kötüye doğru gidebilir. Çalıştığınız yerde, masanızda bir şişe su bulundurun ve gün boyu yudum yudum için. Sabahları işinizi ağırdan alın. Acele etmeniz bulantınızı artırabilir. İşinizi yapmak için kendinize ekstra zaman ayırın. Yeterince uyuyun. Ne kadar yorgun olursanız, o kadar çok bulantınız olma ihtimali olur.
Halsizlikle Başa Çıkmanın Yolları
Çalışırken kendinizi halsiz hissedebilirsiniz ve iş yaparken dinlenmeye zaman ayırmak zor olabilir. Kısa ama sık molalar verin. Birkaç dakikalığına da olsa kalkıp yürümek sizi canlandırmaya yetecektir. Ya da ışıkları kapatıp, gözünüzü kapatarak, ayaklarınızı yukarda tutmanız da işe yarayacaktır. Programlarınızı durumunuza göre ayarlayın. Gün içinde enerjinizde dalgalanma olacaktır. Öğleden sonraları çok bitkin oluyorsanız önemli işlerinizi günün erken saatlerine alın. Sabah kendinize gelmeniz uzun sürüyorsa zor işlerinizi öğleden sonraya bırakın.
Dışarda yapılacak işlerinizi azaltın. Bu şekilde işiniz dışında dinlenme fırsatınız daha fazla olacaktır. Alışverişinizi internetten sipariş vererek yapın, ev işlerine yardımcı birini bulun. Egsersiz yapmaya devam edin. Yorucu bir günün sonunda spor yapmak size zor gelebilir ancak bu şekilde enerjinizin artacağını unutmayın. Yürüyüş yapabilir veya gebeler için düzenlenmiş özel fitness seanslarına katılabilirsiniz.
Erkenden yatın. Akşam 7 de kendinizi yorgun hissediyorsanız, yatabilirsiniz.
Rahatınızın Önemli Olduğunu Unutmayın
Gebeliğiniz ilerledikçe oturma ve ayakta durma gibi pek çok günlük aktivite size rahatsızlık vermeye başlayacaktır. Kısa ama sık mola vermeyi unutmayın. Birkaç saatte bir biraz dolaşın. Böylece ayak ve bacaklarınızdaki ödemi ve kas kasılmalarını önleyebileceksiniz. Oturduğunuz koltuğun uygun kollukları, oturma yeri ve sırt desteğinin olması çok önemlidir. Bu şekilde saatlerce oturmanız zor olmayacaktır. Ancak uygun değilse buna yönelik çözüm bulmanız gereklidir. Sırtınızı destekleyecek küçük bir yastık, ayağınızın altına koyacağınız ayaklık veya kutu çok işe yarayacaktır.
Uzun süre ayakta durmak kanın bacaklarınızda birikmesine ve ağrı ile baş dönmesine sebep olacaktır. Ayrıca belinizdeki basıncı da artırır. Eğer uzun süre ayakta durmak zorunda kalırsanız ayaklarınızdan birini küçük bir tabure veya kutunun üzerine koyarak sırayla dinlendirin. Ayrıca ayakkabılarınızın da rahat olması gerektiğini unutmayın. Hafif bile olsa yük taşırken belinize dikkat edin. Eşya kaldırırken belinizden değil dizlerinizi kırararak eğilin. Eşyayı vücudunuza yakın tutun ve bacaklardan kuvvet alarak kaldırın, belinize yüklenmeyin. Kaldırma esnasında vücudunuzu döndürmeyin. Eğer eşyanız çok ağırsa denemeyin bile, etrafınızdan yardım isteyin.
Stresli Bir İşiniz Varsa
Eğer işiniz oldukça stresli ve bütün enerjinizi alıyorsa bunu en aza indirmenin yollarını bulmalısınız. Kontrolu elden bırakmayın. Günlük çalışma programı hazırlayarak öncelikli işleri belirleyin ve gereksiz işleri eleyin. Pozitif düşünün. Sıkıntılı zamanlarda eğlenceli şeyler bulmaya ve etrafınızda neşeli insanlar olmasına çalışın. Sıkıntılarınızı arkadaşlarınızla paylaşın. Değiştiremeyeceğiniz şeyler için çok uğraşmayın, bırakın öyle olsun. Sakin olun. Gevşeme egzersizlerini uygulayın, yavaş nefes alarak, kendinizi sakin ve güzel bir yerde hayal edin. Gebeler için yoga kurslarına gidin.
İşyerinizde Gerekli Önlemleri Alın
Bazı işyerlerinin koşulları gebelik için riskleri artırıcı olabilir. Uzun ve stresli bir yoldan işe gidilmesi, uzun süre ayakta kalınması, sürekli ağır yük kaldırılması, büyük makinelerden dolayı sürekli fazla titreşime maruz kalınması, zararlı maddelere maruz kalınması gibi işler risklidir.
Ayrıca nöbet sisteminde çalışmak, havası sıcak olan şartlarda çalışmak da direncinizi düşürebilecek durumlardır. Hızlı hareket gerektiren işler de gebelikte sıkıntı yaratabilecek işlerdir. Bu gibi işlerde çalışıyorsanız, doktorunuzla görüşerek gebeliğiniz süresince yapılabilecekleri konuşun.