Gebelik süreci kadının tüm organlarında gerek yapısal gerekse de işlevsel değişiklerinin ortaya çıktığı bir dönemdir. Bu büyük değişmeler ve hormonal dalgalanmalar ciltte de köklü değişikliklere neden olur. Gerek hamilelik sürecindeki fiziksel güzelliğimizi korumak gerekse de gebelik sonrası bütün yaşantımız boyunca bu olumsuz değişiklikleri taşımamamız için önlemleri daha gebeliğin başından itibaren ve son derece disiplinli ve düzenli olarak almak zorundayız.
Karın çatlaklıkları gebelik esnasında hormonların etkisi başta olmak üzere aşırı kilo alma, gebelik öncesi kolajen kalitesi ve genetik faktörler sonucu esnekliği sağlayan kolajen ve elestik liflerde ortaya çıkan gerilme-kopma ve tamir süreçleri sonucu mor-kırmızı renkli çatlağı andıran yara izleridir. Hamileliğin teşhisinden itibaren özel cilt bakım ürünleri ile düzenli bakım, aşırı kilo alımının önlenmesi ve güneşe maruz kalmanın önlenmesi ve en önemli önerileridir.
Hamileliğin başlanması ile hormonal değişiklikler sonucu süt bezlerinin hacmindeki artış önce göğüslerde gerginliğe daha sonra süt verme döneminin sonrasında da esneklik kaybı ve gevşemelere neden olur. Özel adele egzersizleri ve esnekliği koruyan ürünlerin kullanıldığı masajlar ve mutlaka iç çamaşırı ile desteklemek alınacak önlemlerin arasındadır.
Gerek hormonal değişiklikler gerekse karın boşluğunda büyüyen bebeğin baskısı ile bacaklarda kan ve lenf damarlarındaki dolaşımın engellenmesi varislere, ödemlere ve ciltte gerilme ile korumaya neden olur. Gebelik süresince dar pantolon-çorap kullanımının engellenmesi, aşırı sıcak uygulamalarından kaçınmak, soğuk su masajları ayakların baş seviyesinden yüksek tutularak sol yana yatırılarak dinlenilmesi önde gelen önlemlerdir. Gebelik sona erdikten sonra da cildin gevşeme ve sarkma yönündeki eğilimini önlemek amacıyla düzenli fizik egzersizleri ve cildi sıkılaştırıcı uygun bir ürün kullanımı önerilir.