Bu aslında biraz da gebelik öncesi kilonuza ve boyunuza göre değişecektir. Boy ve kilo arasındaki ilişkiyi belirten sayı, vücut kitle indeksi (VKİ)dir. Bunu, vücut ağırlığının (kg cinsinden), boyun (metre cinsinden) karesine bölünmesi ile elde etmek mümkündür. Eğer VKİ niz 18 ile 25 arasında ise yani boyunuza göre sağlıklı bir kiloda iseniz gebelik süresince toplam 10 ile 15 kg almanız yeterli olacaktır. İlk üç ayda yarım veya 2-3 kg ve bundan sonrasında da haftada yarım kg lık kilo alımı bebeğinizin düzgün gelişimi için uygundur. VKİ niz 18 in altında ise, gebeliğiniz boyunca 12 ile 18 kg almanız gereklidir. VKİ niz 25 ile 30 arasında ise 8-12 kg almanız yeterlidir. Eğer ciddi obezite varsa yani VKİ niz 30 un üzerinde ise alacağınız kilo 6 ile 10 kg arasında olmalıdır. Eğer ikiz bebeklere gebe iseniz normal kilolularda alınması gereken kilo 18 ile 25 kg arasında olmalıdır. Aşırı kilolularda bu miktarın 15-23 kg, obezlerde ise 12-20 kg civarında olması gereklidir.
Tavsiye edilen kiloda kalmak nasıl mümkün olacaktır
Gebeyken sağlıklı bir beslenme diyeti uygulayın. Bunun dışında doktorunuza sizin için uygun olan egzersizleri sorabilirsiniz. İki kişilik yemek yeme, genelde yapılanın aksine iki katı yemek yemek değildir. Gerçekten de gebeyken günlük kalori ihtiyacınız sadece 300 kalori artar. Üstelik ilk aylarda bu ihtiyaç artışı daha da azdır. Peki, tavsiye edilen bu miktardan daha az veya daha çok miktarda beslenirseniz ne olacaktır Çalışmalar göstermiştir ki, gebeliğinde çok fazla kilo alan kadınlardaki sezaryen doğum riski daha fazladır. Ayrıca doğumdan sonra bu kiloların verilmesi de zor olacaktır ve bundan sonraki gebeliklere fazla kilolarınızla başlamak zorunda kalırsınız. Fazla kilolu kadınların gebeliklerinde ise gebelikteki şeker hastalığı ve preeklempsi gibi problemlerin oluşma riski de yüksektir. Bunun yanında gebeliğinde tavsiye edilen miktardan fazlasını alan kadınların bebeklerinin doğum kilosu da fazla olur.
Bu da doğumda hem anne hem bebek açısından risklerin artması demektir. Gebeliğine fazla kilolu olarak başlayan kadınların çocuklarının da fazla kilolu veya obez olma riski yüksektir. Son olarak, gebelikten önce kilosu fazla olan kadınların emzirmeye başlamada ve devam ettirmede sorun yaşaması da ihtimaller arasında yer alır. Uzmanlar buna pek çok nedenin yol açtığına inanmaktadırlar. Hem süt üretimindeki zayıflık, hem de emzirme pozisyonundaki sıkıntılar nedeniyle olduğunu düşünmektedirler. Gebelikte alınacak fazla kilolar, tüm bu sorunların daha da artmasına neden olacaktır. Öte yandan düşük kilolu olarak gebeliğe başlayan veya gebeliğinde yeterince kilo almayan kadınların erken doğum yapma veya düşük doğum ağırlıklı bebeğe sahip olma riskleri yüksektir. Eğer erken doğum, zamanından çok önce olursa bebek için ciddi sağlık sorunlarına hatta hayatını kaybetmesine dahi neden olabilir.
Çoğu kadın tavsiye edilen kiloyu alırlar mı
Son yapılan çalışmalara göre kadınların en az yarısı, tavsiye edilen kiloyu az veya çok almaktadır. Kilosu az olan kadınların çoğu yeterince kilo alır. Fakat kilosu normal olan bazı kadınlar ile kilosu fazla olan ve obez olan kadınların çoğu tavsiye edilen kilo miktarını aşarlar. Bu yüzden doktorlar, gebe kalan kadınlara, tavsiye edilen kilo sınırında kalabilmeleri için beslenmeleri ve yapmaları gereken egzersizlerle ilgili bilgi verme konusunda yardımcı olacaklardır.
Vücudunuzun değişmesiyle ilgili sıkıntılarla nasıl baş edeceksiniz
Eğer geçmişte kilonuzu kontrol etmede sıkıntı yaşadıysanız veya hayatınız boyunca hiç diyet yapmamışsanız şimdi kilo almak size zor gelebilir. Bu sıkıntılar tamamen normaldir. Unutmayın ki sağlıklı gebelik için bir miktar kilo almanız gereklidir. Ancak fazlası da bebeğiniz doğduktan sonra sizde kalacaktır. Kilo almak sizde üzüntü yaratıyorsa bilin ki, yalnız değilsiniz. Diğer anne adaylarıyla konuşarak sorunlarınızı paylaşın.
Doğumdan sonra fazla kilolardan nasıl kurtulursunuz
Doğumdan bir süre sonra kilolarınızın çoğu gidecektir. Genelde anneler doğumdan altı hafta sonra gebelikte aldıkları kilonun yarısını kaybederler. Bebek yaklaşık 3,5 kg gelirken, plazenta(eş) ve kese suyu ile vücuttaki fazla su da yaklaşık 4-5 kg gelecektir. Sonuçta unutmayın ki, bu kiloları dokuz ayda aldınız ve bundan kurtulmanız da bu kadar veya daha fazla süre alacaktır. Düzenli egzersiz ile beraber yapılan sağlıklı bir diyetle fazla kilolarınızdan kurtulmanız mümkündür. Ancak hemen de kalori hesabına başlamayın. Yeni doğmuş bir bebeğin annesi olarak enerjiye çok ihtiyacınız olacaktır. Bu yüzden vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri almayı ihmal etmemelisiniz. Eğer sabırlı olursanız ve vücudunuza bir şans verirseniz, özellikle emzirdiğiniz dönemde doğal yoldan ne kadar kilo verdiğinize şaşırabilirsiniz bile. Tüm bunlara rağmen kilo vermede sıkıntı yaşıyorsanız bir diyetisyene gidebilir ve spor kulübüne kaydolarak sağlıklı şekilde kilo vermenize yardımcı olacak insanlardan yardım da alabilirsiniz.