Kegel egzersizleri rahim, mesane ve bağırsakları destekleyen kasları güçlendirir. Kalça tabanındaki kasları güçlendirmeye yönelik olan bu egzersizlerle, doğum yapmanız kolaylaşacak ve idrar tutamama gibi yaşlandıkça oluşabilecek sorunların önüne geçeceksinizdir. Ancak öncelikle hareketleri doğru yapmayı öğrenmeniz gereklidir. Gebelik, doğum, aşırı kilolar, kronik öksürük ve yaşlanmayla beraber kalça tabanındaki kaslarınız gevşeyecektir. Ayrıca genetik olarak bazı kadınların bağ dokusu daha zayıf da olabilir. Böylece karın alt kısmında yer alan rahim, mesane ve bağırsakların bir kısmı vajinadan sarkabileceklerdir. Neyse ki Kegel egzersizleri ile bunu önlemek veya geciktirmek artık mümkün. Kegel egzersizleri gebelik sırasında da tavsiye edilmektedir. Ayrıca seks terapilerinde de yer alır. Orgazma ulaşmada sorun yaşayan kadınlarda, cinsel ilişkide daha mutlu olmalarına yardımcı olacaktır.
Nasıl Yapılmalıdır?
İlk başta kalça tabanındaki kasları tanımak biraz dikkat gerektirecektir. Çünkü bunları nasıl kasıp gevşeteceğinizi öğrenmeniz önemlidir. Tuvalette idrarınızı yaparken durdurmaya çalışın. Eğer bunu yapabiliyorsanız temel hareketi kolayca yapabilirsiniz demektir. Yapamazsanız başka bir yol daha vardır. Vajinanıza bir parmağınızı yerleştirin ve kaslarınızı sıkarak vajinanızın daraldığını hissetmeye çalışın. Kalça tabanındaki kasların yukarıya doğru hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Daha sonra gevşeyin ve bu kasların başlama pozisyonuna yani aşağıya doğru indiğini hissedin. Bu hareketi yaptıkça kaslarınız daha da güçlenecek ve hareketleri artık daha kolay yapabileceksiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta vardır. İdrarınızı yaparken, bu hareketi alışkanlık haline getirmeyin ve mesaneniz dolu iken bu egzersizi yapmayın. Çünkü mesanenizde idrarınız kalırsa, idrar yollları enfeksiyonu gelişmesi daha kolay olur.
Tekniğinizi Geliştirmenin Yolları Nelerdir?
Kalça tabanındaki kaslarınızı hissettikten sonra mesanenizi boşaltın ve oturun, ya da ayakta durun. Kalça tabanındaki kaslarınızı beş saniye sıkıp, gevşetin, beş saniye bekleyin. Bunu sırasıyla dört-beş kez yapın. Daha sonra kaslarınızı on saniye sıkıp, on saniye gevşetin. Hareketleri yaparken karnınızı, kalçanızı ve uyluklarınızı bükmemeye dikkat edin. Maksimum yarar sağlamak için sadece vajina ve kuyruk sokumu bölgenize odaklanın. Nefesinizi tutmayın. Rahat nefes alıp verip, sakin olun. On Kegel egzersizinden oluşan bir seti, günde üç defa tekrar edin. Ne kadar sık yaparsanız o kadar kolaylaşacaktır. Her gün yaptığınız rutin işlerin arasına yerleştirmeniz de mümkündür.
Ne Zaman Sonuç Alınır?
Eğer Kegel egzersizlerini düzgün bir şekilde yaparsanız sekiz ile on iki haftada sonuçlarını görebilirsiniz. Sıkıntılarınızdan artık tamamen kurtulabilirsiniz yada en azından ilerlemesini engellemiş olursunuz. Ayrıca Kegel egzersizleri yanında yapacağınız diğer vücut egzersizleri de, ömür boyu sağlıklı yaşamak için gerekli olacaktır.